Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1982. i 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti. (5. 6. 2020.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., kao policijski službenik I Postaje prometne policije Zagreb, ovlašten i dužan nadzirati sigurnost cestovnog prometa, 24. siječnja 2020., u Zagrebu, nakon što je tijekom nadzora prometa utvrdio da je II. okr. prilikom upravljanja osobnim vozilom počinio prometni prekršaj kojim se zabranjuje korištenje mobitela tijekom vožnje i to u vrijeme dok mu je na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, od njega zatražio neutvrđeni iznos novca kako ne bi postupao po utvrđenom i procesuirao ga za počinjeni prekršaj te mu oduzeo vozačku dozvolu, na što je II. okr. pristao i predao mu 1.050,00 kuna. Na taj način je I. okr. omogućio II. okr. da ne bude procesuiran za navedeni prekršaj te da nastavi upravljati osobnim vozilom.
Nadalje se I. okr. tereti da je istoga dana, u Zagrebu, nakon što je prilikom nadzora prometa utvrdio da je vozačica prilikom upravljanja osobnim vozilom počinila prometni prekršaj time što nije propustila pješaka koji je već stupio na pješački prijelaz, za koji prekršaj je zapriječena kazna od 500,00 kuna, izdao joj pisano upozorenje. Potom je, znajući da nema osnove za naplatu novčane kazne, u nakani da se okoristi, vozačici izdao upozorenje te joj neistinito rekao da može platiti kaznu na mjestu počinjenja prekršaja u iznosu od 300,00 kuna. Traženi iznos mu je vozačica predala u uvjerenju da plaća novčanu kaznu za počinjeni prekršaj, a I. okr. je novac zadržao za sebe.