Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv devetorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana S. P. (1971.), D. D. (1959.), A. L. (1975.), F. L. (1979.), J. L. (1968.), D. B. (1967.), nizozemskog državljanina M. B. (1960.), nizozemskog i bosanskohercegovačkog državljanina M. Ž. (1975.) te kolumbijskog i španjolskog državljanina A. T. S. (1970.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (6. 3. 2019. )
Optužnicom se I., II. i III. okr. stavlja na teret da su, od siječnja 2017. godine do 7. ožujka 2018., na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupovine i krijumčarenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od najmanje 23.000 eura za kilogram.
Sukladno dogovoru I. okr. je organizirao kupovinu velikih količina kokaina i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući ga zajedno s robom stvarno deklariranom u teretnici, dok je II. okr. za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okr. koji je, po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj, imao zadaću da ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain. Nadalje, III. okr. je radi organiziranja prijevoza tako kupljenog i skrivenog kokaina, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okr. te angažirao IV. i V. okr. koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina, te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere. Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu, dok su IV.  i V. okr. u dogovoru s III. okr., po dopremi kokaina u Hrvatsku, bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji.
Tako je, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. u Panami kupio 100 kilograma kokaina za 300.000 eura, nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okr. zajedno i dogovorno s VIII. okrivljenikom. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okr. zajedno i dogovorno s VII. okr. organizirao dopremu kontejnera u kojemu se nalazila droga iz Paname u Hrvatsku, odnosno na područje Zagreba gdje je droga, sukladno planu zločinačkog udruženja, trebala biti istovarena u prostoru koji su prethodno pronašli IV. okrivljenik i V. okrivljenik, u čemu su spriječeni intervencijom policije koja je u Luci Rijeka pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u navedenom metalnom otpadu.
U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.