Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana, od kojih četvorica imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, (1963., 1956., 1986., 1969., 1982., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja. (6. 7. 2018.)

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, od 8. travnja do 4. srpnja 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije te Zagreba, Karlovca i Makarske, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, povezali u zajedničko djelovanje sa točno određenim zaduženjima i ulogama radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Sukladno prethodnoj podjeli zaduženja, cigarete je od nepoznatih osoba u Bosni i Hercegovini kupovao prvookrivljenik. Potom su, u dogovoru s drugookrivljenikom, ostali okrivljenici cigarete preuzimali teretnim i terenskim vozilima te autobusima, nakon čega su ih ukrcavali i skrivali u tovarne, putničke i druge prostore vozila. Zatim su cigarete krijumčarili preko graničnih prijelaza, kao i na mjestima gdje nema ustrojene granične kontrole između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te su ih odvozili u Zagreb, Karlovac i Makarsku. U navedenim gradovima ih je radi skladištenja i daljnje prodaje preuzimao drugookrivljenik. Na opisani način okrivljenici su u najmanje jedanaest navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 5350 šteka cigareta koje nisu bile označene duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske te na koja nisu platili carinska i druga davanja od najmanje 786.450,00 kuna. Time su za navedeni iznos oštetili proračun Republike Hrvatske, a sebi su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 500.000,00 kuna, koji iznos su sukladno prethodnom dogovoru međusobno podijelili.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika predložio određivanje istražnog zatvora.