Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv sedmorice hrvatskih državljana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana (1977., 1979., 1977., 1967., 1967., 1980., 1991.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (6. 11. 2019.)

Optužnicom se I. i II. okr. stavlja na teret da su, od početka srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, okupili i povezali u zajedničko djelovanje III. do VI. okr. te više drugih osoba s područja BiH, Njemačke, Crne Gore i Turske radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se upotrebljava za izradu heroina, s područja Poljske na područje Turske i povratno krijumčarenja heroina iz Turske u Hrvatsku i dalje prema članicama EU. Osim toga, tereti ih se i da su ih povezali radi nabave većih količina marihuane u BiH i njezino krijumčarenje u Hrvatsku te potom radi daljnje prodaje u Njemačku. U ostvarenju toga plana i dogovora, I. i II. okr. su s točno neutvrđenim osobama iz Crne Gore i Turske dogovorili nabavu 5000 litara prekursora anhidrida octene kiseline i njegovo krijumčarenje u Tursku. U tu svrhu kupili su teretno vozilo na ime obrta III. okr., a u cilju skrivanja prekursora pribavili su dokumentaciju za prijevoz legalnog tereta te osigurali skladište na području Hrvatske. Za prijevoz prekursora iz Poljske u Hrvatsku te prikrivanje prijevoza u Tursku angažirali su III. okr, a nakon prijevoza krijumčarene tvari u Hrvatsku, za prikrivanje njenog prijevoza u Tursku, pribavili su dokumentaciju o legalnom prijevozu druge robe. Za sam prijevoz angažirali su hrvatskog državljanina kojeg su, u kolovozu 2017. godine, na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske, bugarski carinski službenici zatekli s 5000 litara anhidrida octene kiseline.

U okviru gore navedenog dogovora, I. i II. okr. se terete i da su organizirali krijumčarenje marihuane iz BiH u Hrvatsku i Njemačku. U periodu od početka prosinca 2017. do 16. siječnja 2018., II. okr. je s IV. i V. okr. dogovorio nabavu marihuane u BiH, dok je s III. okr. dogovorio njeno preuzimanje i krijumčarenje u Hrvatsku i Njemačku. U svrhu skrivanja i prijevoza droge, II. okr. je u dogovoru s IV. i V. okr., pribavio u Njemačkoj osobno vozilo kojim je III. okr. preuzeo drogu u BiH. U siječnju 2018. godine, na Stalnom graničnom prijelazu Slavonski Šamac, carinska granična kontrola je pretragom njegovog vozila pronašla 10 paketa s marihuanom ukupne težine oko 15 kilograma. U drugom navratu, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2018. godine, I. i II. okr. su s IV. i V. okr. dogovorili nabavu marihuane u BiH, a II. okr. je dogovorio njeno preuzimanje i daljnju preprodaju u Njemačkoj. Potom je I. okr., u svrhu skrivanja prijevoza droge, dogovorio legalni prijevoz druge robe iz BiH u Njemačku, te angažirao VI. okr. koji je u BiH, po uputama I. okr., od IV. okr. preuzeo 38 paketa marihuane, ukupne količine nešto veće od 39 kilograma te 4000 švicarskih franaka za troškove prijevoza. Kada je VI. okr obavijestio I. okr. o preuzimanju droge i novca, VII. okr. je po uputama I. okr. otišao u BiH i od VI. okr. preuzeo novac i predao ga kasnije I. okr.. Nakon toga se VI. okr. teretnim vozilom, u kojem je bila sakrivena preuzeta droga, uputio u Hrvatsku radi daljnje vožnje u Njemačku i isporuke droge II. okr., ali ga je carinska granična kontrola u lipnju 2018. godine zatekla na Stalnom graničnom prijelazu Slavonski Brod te mu pretragom pronašla navedenu količinu marihuane.

Na prijedlog USKOK-a, sud je odredio produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.