Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Rješenje o odbačaju kaznene prijave nije rezultat ničijeg pritiska niti utjecaja već provedenih izvida i utvrđenih činjenica

Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato. (7. 10. 2020.)
USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju. Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru.
Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona.