Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv devetorice okrivljenika

USKOK je, na temelju rezultata posebnih dokaznih radnji i dokaza pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći te kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1971., 1959., 1975., 1979., 1968., 1967.), dvojice nizozemskih državljana (1960., 1975.) i španjolskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (8. 3. 2018. )
Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.
Sukladno dogovoru I. okr. je organizirao kupovinu velikih količina droge kokain, i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući je zajedno s robom stvarno deklariranoj u teretnici, dok je II. okr. za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okr.  koji je po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj imao zadaću da ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain. Nadalje, III. okr. je radi organiziranja prijevoza tako kupljene i skrivenog kokain, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okr. te angažirao IV . i V okr. koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina, te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere. Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu,  dok su IV.  i V. okr. u dogovoru s III. okr., po dopremi kokaina u Hrvatsku bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji.
Tako je, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, 100 kilograma kokaina u Panami za 300.000 eura kupio I. okr., nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okr. u dogovoru s VIII. okrivljenim. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okr. s VII. i IX. okr. organizirao dopremu kontejnera iz Paname u Republiku Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga, po uputi V.okr., trebala biti istovarena.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.