Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv četvorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1960., 1978., 1980. i 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, davanjem mita za trgovanje utjecajem i poticanja na trgovanje utjecajem. (8.11.2013.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, 5. lipnja 2013., od trećeosumnjičenika primio točno neutvrđeni iznos novca kako bi utjecao da se, povodom kaznene prijave koja je podnesena protiv njega zbog prijevare, neće pokrenuti kazneni postupak bez obzira na stanje spisa. Drugoosumnjičeni policijski službenik sumnjiči se da je trećeosumnjičenika, posredstvom jedne muške osobe, izvijestio o stanju spisa vezanog za kaznenu prijavu koja je podnesena protiv njega, te ga upoznao s tijekom izvida i tako mu omogućio poduzimanje radnji u cilju izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti. Osim navedenog ga je uputio da podnositelju prijave preda određeni iznos novca kako bi ga „malo smirio“. Prvoosumnjičenik se nadalje sumnjiči da je, u drugoj polovini 2013. u Osijeku, na traženje četvrtoosumnjičenika, koristeći se poznanstvima stečenim u obnašanju državnoodvjetničke dužnosti, intervenirao da se u drugostupanjskom postupku pred Županijskim sudom u Osijeku usvoji žalba dvojice optuženika koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na kaznu zatvora, bez obzira na osnovanost žalbenih navoda.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv I., II. i IV. osumnjičenika, a III. osumnjičenik se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenja drugog kaznenog djela.