Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv devetorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1973., 1972., 1951., 1968., 1946., 1974., 1979., 1989.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja, zločinačkog udruživanja i teške krađe u sastavu zločinačkog udruženja. (9.7.2013.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik, četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik, od 20. ožujka do 19. travnja 2013., u Zagrebu i Čakovcu, zajedno i sukladno prethodnom dogovoru, organizirali preuzimanje, smještaj, prijevoz i prebacivanje većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju i druge zemlje Europske unije time da je svaki od osumnjičenika obavljao točno određene zadaće unutar grupe. U navedenom razdoblju osumnjičenici su preko državne granice u tri navrata prebacili više stranih državljana za što su primili dogovoreni novčani iznos od najmanje 9.000 eura.  Osim navedenog, prvoosumnjičenik, šestoosumnjičenik i sedmoosumnjičenik su organizirali zločinačko udruženje s namjerom počinjenja više provalnih krađa na području Zagreba te su u cilju ostvarenja dogovorenog plana kao neposredne izvršitelje u grupu uključili osmoosumnjičenika i devetoosumnjičenika. U razdoblju od 1. do 10. svibnja 2013. izvršili su tri teške krađe čime su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 22.000,00 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice osumnjičenika.