Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv petero okrivljenika

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petero rumunjskih državljana (1983., 1985., 1996., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja. (10. 12. 2018.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., od lipnja 2017. godine do studenoga 2018. godine, na području Rumunjske i Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).
U cilju realizacije navedenog I. okr. je, za određene novčane nagrade, angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao I. okr. i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje. Potom je I. okr. zajedno s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su II.-V. okr., sukladno uputama I. okr., odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali. Nakon toga su okrivljenici odlazili u više poslovnih banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u, otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s I. okr. zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama, kojim novcem su dalje raspolagali radi prikrivanja da je uplaćeni novac nezakonito stečen.
Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 147.000 eura i 141.000,00 kuna koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama I. okr., podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.
Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.