Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana i jednog državljanina Crne Gore zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te zlouporabe položaja i ovlasti. (10. 2. 2021.)
Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 20. svibnja 2020. do 9. veljače 2021., zajednički i po prethodno stvorenom planu radi kontinuirane nabave većih količina marihuane iz Albanije i njene daljnje prodaje na području Hrvatske, nakon što su s kupcima u Hrvatskoj dogovorili količinu i cijenu droge, sa za sada nepoznatom osobom iz Crne Gore dogovarali kupnju marihuane iz Albanije i njeno preuzimanje u Bosni i Hercegovini. Radi realizacije plana su I. i II. okr. povezali u zajedničko djelovanje III. i IV. okr, a IV. okr. je povezao i VI. okr., koji su po njihovim uputama odlazili u BiH i od za sada nepoznatih osoba preuzimali naručenu drogu i krijumčarili je iznajmljenim vozilima u Hrvatsku. Potom su drogu skrivali, prevozili i predavali krajnjim kupcima pri čemu su se u realizaciji dopremanja, preuzimanja i daljnje prodaje droge koristili posebno nabavljenim mobitelima i internetskim aplikacijama. Dio prokrijumčarene droge je VI. okr. razdjeljivao i pakirao u manje paketiće i prodavao različitim osobama.
Nadalje se osnovano sumnja da su IV. i VI. okr., od 24. rujna 2020. do 23. siječnja 2021., zajedno i po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom u BiH radi nabave kokaina i njegove daljnje prodaje u Hrvatskoj, preuzimali drogu u BiH. Potom su je prevozili u Hrvatsku, u kuću VI. okr., gdje su je razdjeljivali, pakirali u manje paketiće i prodavali različitim osobama.
Također su, u periodu od 3. studenoga 2020. do 15. prosinca 2020., I., II. i V. okr. s više za sada nepoznatih osoba iz BiH i Slovenije dogovorili kontinuiranu nabavu većih količina marihuane i njeno krijumčarenje te daljnju prodaju u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije. Radi realizacije plana II. okr. je postigao dogovor sa za sada više nepoznatih osoba iz BiH da će koristiti posebno u tu svrhu osnovana trgovačka društva u BiH i izraditi potrebnu dokumentaciju za provoz razne robe kontejnerima u koje bi preuzimali i skrivali marihuanu i potom je prevozili izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole te je uvozili preko graničnog prijelaza. Pritom bi jedan dio droge dopremali do Zagreba gdje bi je skladištili do prodaje kupcima, a drugi dio bi odmah isporučivali u Sloveniji naručiteljima iz država EU. Tako izrađenu poslovnu dokumentaciju je preuzimao V. okr. posredstvom svog trgovačkog društva, te je zajedno s I. okr. angažirao vozače koji bi teretnim vozilima tog društva i drugim iznajmljenim vozilima u BiH preuzimali drogu skrivenu u kontejnerima ili paletama u teretnim vozilima. Zatim bi drogu prevozili u Hrvatsku do Zagreba te u Sloveniju do Novog Mesta. Pritom bi I. i V. okr. tako prokrijumčarenu marihuanu i sami teretnim vozilima prevozili do Zagreba.
Osim toga se osnovano sumnja da je I. okr. policijski službenik Postaje granične policije Imotski, znajući da su za II. okr. državljaninom Crne Gore raspisane međunarodne tjeralice te da je u bijegu i da se krije u Hrvatskoj, kao i da se koristi krivotvorenom osobnom iskaznicom i putovnicom, od 12. do 15. rujna 2020., u dva navrata omogućio II. okr. prelazak državne granice s krivotvorenim ispravama bez skeniranja isprava i automatske evidencije podataka. Navedeno je napravio u nakani da II. okr., s kojim se povezao u zločinačko udruženje radi krijumčarenja i prodaje većih količina marihuane, omogući da radi realizacije dogovora za krijumčarenje droge iz BiH nesmetano prelazi državnu granicu Republike Hrvatske. Umjesto skeniranja isprava, I. okr. je ručno unosio podatke iz krivotvorenih isprava, čime je II. okr. koji je višestruko osuđivan omogućio da na temelju krivotvorene osobne iskaznice prijeđe državnu granicu i izbjegne uhićenje u Hrvatskoj, a potom i izručenje BiH i Crnoj Gori na temelju međunarodnih tjeralica.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.