Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv osmoro osumnjičenika i jednog trgovačkog društva

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmoro hrvatskih državljana (1952., 1973., 1985., 1976., 1959., 1972., 1953., 1946.)  i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (11.4.2013.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala drugoosumnjičenika, trećeosumnjičenika, četvrtoosumnjičenika i petoosumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit. Osumnjičenici su u cilju ostvarenja plana grupe osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali njihovo poslovanje.
Nadalje su, u cilju ostvarenja plana grupe, prvosumnjičenica, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik, četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik sa šestosumnjičenicom, članicom Uprave banke, sedmoosumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke i istodobno odgovornom osobom jednog društva, te s  osmoosumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su banci pričinili štetu od najmanje 37.565.000,00 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000,00 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika.