Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1976., 1975., 1962.) i jednog državljanina Republike Austrije (1947.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem te odavanje službene tajne. (11.12.2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, voditelj Službe općeg kriminaliteta u PU istarskoj, od druge polovice 2012. do prosinca 2014. godine, u Puli, ponudio II. okrivljeniku, protiv kojega se kao i više drugih fizičkih i pravnih osoba provodilo kriminalističko istraživanje, da će mu, koristeći svoju poziciju, redovito dostavljati  informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja, na što je II. okrivljenik pristao. Zauzvrat je I. okrivljenik od II. okrivljenika preuzeo najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6.000 eura.
Osim navedenog, I. okrivljenik je na traženje većeg broja osoba istima u više navrata dostavljao razne podatke iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova. Nadalje, I. okrivljenik je, na traženje III. okrivljenika, kojemu se obratio IV. okrivljenik zbog žurnog rješavanja zahtjeva za izdavanje određene dokumentacije o jednoj nekretnini uz novčanu nagradu, pristao da će za obećanu novčanu nagradu, koristeći funkciju koju je obnašao, žurno ishoditi izdavanje tražene dokumentacije, što je i učinio.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.