Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petero rumunjskih državljana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero rumunjskih državljana (1983., 1985., 1996., 1991. i 1989.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja. (11. 11. 2019.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od lipnja 2017. do studenoga 2018. godine, na području Rumunjske i Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba sa ciljem skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske. U tu su svrhu prethodno na području Rumunjske pribavili neistinite osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB). Potom su, uz neistinite osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više poslovnih banaka, koji su se koristili za prijevarna postupanja na štetu više desetaka državljana raznih država svijeta. Sredstvima koja su pristigla na te račune, za novčane nagrade od 100 do 1000 eura, dalje su raspolagali radi skrivanja njihovog nezakonitog izvora iako su bili svjesni njihovog kriminalnog porijekla.
U cilju realizacije navedenog, I. okr. je angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije, nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao I. okr. i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje. Potom je I. okr. zajedno s ostalim okrivljenicima u više navrata dolazio na područje Hrvatske, gdje su ostali okrivljenici sukladno uputama I. okr., odlazili u ispostave Porezne uprave i podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke. Djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, dodijeljivali su im potvrde o OIB-u. Zatim su koristeći iste krivotvorene osobne iskaznice i vezane potvrde o OIB-u, u različitim poslovnim bankama u više gradova u Hrvatskoj otvarali kunske i devizne račune nakon čega su, zajedno s I. okr., zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili u prijevarnim postupanjima na štetu više stranih državljana. Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna, koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama I. okr., podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu je protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.