Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

OA „HIPOKRAT“

Kriminalističko istraživanje zaposlenika jedne farmaceutske kuće i  drugih  osumnjičenika radi postojanja osnova sumnje na udruživanje i počinjenje drugih kaznenih djela

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji „Hipokrat“ nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (12. 11. 2012.)

Prva saznanja o mogućem podmićivanju  liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena su  od Nataše Škaričić, novinarke Slobodne Dalmacije, koja je i nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja. Nakon potvrde osnovanosti ove informacije, provedena su kriminalistička istraživanja, izvidi i dokazne radnje.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće. U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova. 

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, to je dio osumnjičenika uhićen i po  završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju.