Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1970., 1967., 1960., 1985., 1961., 1952., 1960., 1971., 1967., 1996., 1987., 1982., 1960., 1962., 1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. (12.4.2017.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost trima trgovačkim društvima. U cilju realizacije plana I. okr. je, sukladno prethodnom dogovoru s II. okr. i III. okr., te drugim direktorima trgovačkih društava, sam i posredstvom IV., XIV., XV., XII. i XI. okr. nabavljao robu „na crno“, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao trgovačkim društvima u kojim su II. okr. i III. okr. odgovorne osobe, te drugim trgovačkim društvima.
Za kupnju robe „na crno“, te potom prodaju iste, I. okr. je osobno i posredstvom IV., XI., XII., XIV., XV. okr. ispostavljao nevjerodostojne račune u kojima je neosnovano obračunao i iskazao iznos poreza na dodanu vrijednost, nakon čega su II. okr. i III. okr., te odgovorne osobe drugih trgovačkih društava, nalagale plaćanje tako ispostavljenih nevjerodostojnih računa u ukupnom iznosu od najmanje 94.670.000,00 kuna, iako su znali da će kasnije, neosnovanim iskazivanje pretporeza, trgovačka društva u kojima su I. okt., II. okr. i III. okr. odgovorne osobe, umanjiti obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske. Potom je I. okr. osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu, pri čemu su fiktivne račune i prateću knjigovodstvenu dokumentaciju, po nalogu I. okr i IX. okr., izrađivali V., VIII., X. i XI. okrivljeni.
Plaćanje fiktivnih računa osobno ili posredstvom VI. okr. i VII. okr. nalagao je I. okr. koji je na opisani način osigurao gotovinsko podizanje s računa društava povezanih u lancu u ukupnom iznosu od najmanje 165.314.000,00 kuna. Nakon podizanja u gotovini, novac su IV., V., VI., VII., IX., X., XI. i XII. okr., prema uputama I. okr., predavali I. okr., II. okr. i III. okr. koji su s njim dalje dogovorno raspolagali koristeći ga dijelom za nabavu robe „na crno“ te u zajedničku nepripadnu imovinsku korist svih okrivljenika. Na opisani način okrivljenici su se, neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa poreza na dodanu vrijednost društvima I. okr., II. okr. i III. okr., nepripadno okoristili za ukupno najmanje 34.426.000,00 kuna, za koji iznos su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i povezanih osoba radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.
Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.