Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika i tri trgovačka društva

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1984., 1991., 1992., 1979., 1988., 1985., 1987., 1997., 1989., 1987., 1981., 1982., 1977., 1966., 1979.) i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. (13. 3. 2019.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., od 1. siječnja 2018. do 12. ožujka 2019., u Zagrebu i drugim mjestima na području Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge uskratom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX. i X. okr. kojima su se u realizacije navedenog  priključili i XI., XII., XIII., XIV. i XV. okrivljeni. Plan je osmišljen na način da će se organizirati nabava robe za okrivljena društva i još jedno društvo od inozemnih društava korištenjem lanca posredničkih društava i drugih društava kojima je stvarno upravljao I. okr. osobno i posredstvom II., III., IV., V., IX. okr. te druge povezane osobe.
Pri tome su se, sukladno planu, neistinito iskazivali poslovni događaji na način da su okrivljena trgovačka društva prikazala nabavu robe od trgovačkih društava pod kontrolom zločinačkog udruženja, a sve zbog okolnosti da prema odredbama Zakona o PDV-u društva koja nabavljaju robu iz drugih članica Europske unije nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe već je za njih to obračunska kategorija i da su, sukladno navedenom, odgovarajući iznos PDV-a dužni obračunati, prijaviti i platiti u proračun Republike Hrvatske tek prilikom prodaje robe u Hrvatskoj, uslijed čega okrivljena društva u slučaju stjecanja robe iz inozemstva ne bi mogla iskazivanjem pretporeza umanjiti svoju obvezu poreza na dodanu vrijednost. Stoga je osigurano iskazivanje nevjerodostojnih računa lanca prijevarnih trgovačkih društava za navodnu prodaju robe okrivljenim i drugim društvima na način da su im, sukladno planu i uputama I. okr., koji je upute davao izravno ili posredstvom II., III., IV. i V. okr., ispostavljeni nevjerodostojni račun više prijevarnih društava kao dobavljača, u kojim računima je bio obračunat i iskazan iznos PDV-a koji, sukladno prethodnom planu i dogovoru, nije bio uplaćen u proračun Republike Hrvatske, već je taj iznos bio podignut u gotovini i podijeljen među okrivljenicima. Nadalje, I. do X. okr. su poduzimali niz radnji u svrhu ostvarenja navedenog cilja te su u gotovini s računa prijevarnih društava podizali dio iznosa koje su im uplatila društva kojima su upravljali XI. do XV. okr., dok su društva kojima su upravljali XI. do XV. okr. knjiženjem zaprimljenih nevjerodostojnih računa neosnovano umanjili obvezu poreza na dodanu vrijednost. Na opisani način okrivljenici su proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 7.200.000,00 kuna koji iznos je u gotovini predan I. okr. koji je tim novcem, sukladno prethodnom planu i dogovoru, dalje raspolagao u svoju korist i korist drugih okrivljenika.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 14 okrivljenika.