Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv 17 okrivljenika

Nakon što je 12. travnja 2017. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika, USKOK je, na temelju dosadašnjih rezultata istrage, provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv 17 hrvatskih državljana (1970., 1985., 1961., 1952., 1960., 1971., 1967., 1996., 1987., 1982., 1960., 1962., 1975., 1979. 1959., 1958., 1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. (14. 2. 2018.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., kao odgovorna osoba jednog društva, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost, s XVI. okr., upraviteljem jedne poljoprivredne zadruge, s XVII. okr., stvarnim voditeljem poslovanja jednog društva i XVIII. okr., voditeljem poslovanja jednog društva, a zatim njegovim prokuristom, dogovorio da će za potrebe navedenih poslovnih subjekata nabaviti robu „na crno“ te da će neistinito prikazati nabavu robe na način da će angažirati lanac trgovačkih društava kao navodnih dobavljača robe jednom društvu u tom lancu, a koje će društvo potom navedenim  poslovnim subjektima izdavati nevjerodostojne račune s posebno iskazanim PDV-om. Po nalogu I. i IX. okr. fiktivne račune i prateću knjigovodstvenu dokumentaciju izrađivali su VIII., XI. i X. okrivljeni. Nakon toga, po nalogu XVI. okr. su od strane navedene poljoprivredne zadruge plaćeni računi u ukupnom iznosu od najmanje 9.446.571,57 kuna te je po nalogu XVI. okr. neosnovano iskazan pretporez zadruge i time umanjena obveza plaćanja PDV-a. Također, po nalogu XVII. okr. su od strane trgovačkog društva čije je poslovanje vodio plaćeni računi u ukupnom iznosu od najmanje 9.233.405,41 kune te je po nalogu XVII okr. neosnovano iskazan pretporez tog trgovačkog društva i time umanjena obveza plaćanja PDV-a.
Na istovjetan način, po nalogu XVIII. okr. su od strane trgovačkog društva čijim je poslovanjem upravljao plaćeni računi u ukupnom iznosu od najmanje 8.465.760,87 kuna, te je neosnovano iskazan pretporez navedenog društva i time umanjena obveza PDV-a. Nakon uplate navedenih iznosa I. okr. je na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnji transfere i gotovinsko podizanje novca. Novac su, prema uputi I. okr., podizali ostali okrivljenici i predavali ga I.,  XVI, XVII. te XVIII. okrivljenima.
Osim navedenog, I. okr. je, zajedno i dogovorno s IV., VII. i XIX. okrivljenim, za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu „na crno“, a zatim tu robu prodavao raznim kupcima, a u poslovnim knjigama toga društva je neistinito prikazivao da je roba nabavljena od drugog društva te je knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovom društvu i time umanjena obveza PDV-a. Nadalje, nakon što je na račun društva uplaćen iznos od 4.146.460,00 kuna, novac je, sukladno dogovoru, podigao XIX. okr. i posredstvom V. i VII. okr. predao ga I. okrivljenom.
Na opisani način okrivljenici su, neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 6.164.000,00 kuna, za koji iznos su oštetili proračun Republike Hrvatske.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja nezakonito stečene imovinske koristi.