Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jedne okrivljenice

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave. (14. 9. 2020.)
Osnovano se sumnja da je okrivljenica, u razdoblju od siječnja 2011. do kolovoza 2018. godine, u Sračincu, u svojstvu voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe. Osim toga u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu. Potom je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i različit ukupni iznos isplata sa žiro-računa Općine u odnosu na stvarni. Također je knjižila isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije te odobrenja za isplatu po temeljnici za knjiženje koje je sama izrađivala, nakon čega je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe. Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili je prepravljala račune dobavljača. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača. Također je, koristeći ovlaštenje nalaganja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući račun izvršila isplatu, navodeći kao svrhu povrat komunalnog doprinosa, iako prije toga nije izvršila nikakvu uplatu komunalnog doprinosa.
Na opisani način okrivljenica je od ukupno podignutog novca sa žiro-računa Općine za sebe zadržala najmanje 1.169.681,74 kuna te je iz blagajne Općine za svoje potrebe uzela najmanje 493.500,81 kuna. Sveukupno je na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 1.663.182,55 kuna.