Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv 10 osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 10 hrvatskih državljana ( 1974., 1978., 1979., 1963., 1983., 1976., 1981., 1982., 1970., 1977. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabe opojnih droga. (21.12.2012.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, od početka listopada 2012. godine do 20. prosinca 2012., u Vukovaru, Aljmašu, Kutini i Zagrebu te na području Srbije i Mađarske,  organizirali ilegalno prebacivanje većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku i Mađarsku te dalje u druge zemlje Europske unije. U cilju realizacije navedenog okupili su i međusobno povezali trećeoosumnjičenika, četvrtoosumnjičenika i petoosumnjičenika te su s osobama iz Srbije dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu prebacivanja stranih državljana preko državne granice. Šestoosumnjičenika, sedmoosumnjičenika i osmoosumnjičenika se sumnjiči da su pojedinačno, za novčanu naknadu, preuzimali i do određenog mjesta prevozili strane državljane te ih prebacivali preko državne granice. Na opisani način osumnjičenici su u šest navrata prebacili najmanje 40 stranih državljana.
Drugoosumnjičenika se sumnjiči i da je u navedenom razdoblju, radi preprodaje na hrvatskom ilegalnom tržištu, u Srbiji kupio 1049  grama marihuane. Nadalje, osnovano se sumnja da je devetoosumnjičenik, kao policijski službenik PP Vukovar, na traženje desetosumnjičenika, u službenoj evidenciji MUP-a provjerio identitet osobe koja je u osobnom automobilu prevozila duhan.
Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv petorice osumnjičenika.