Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv četvorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice državljana Bosne i Hercegovine (1977., 1982., 1969., 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te zbog osnovane sumnje da je prvoosumnjičenik (1977.) počinio i kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo. (15. 3. 2013.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od siječnja 2013. do ožujka 2013., u Zagrebu, u zločinačko djelovanje povezao ostale osumnjičenike i druge osobe radi kontinuirane nabave marihuane iz Makedonije te njezinog krijumčarenja i preprodaje na području Hrvatske. Nakon što je prvoosumnjičenik početkom ožujka 2013. godine dogovorio kupnju najmanje 39 kilograma marihuane, angažirao je trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika za krijumčarenje najmanje 21,2 kilograma marihuane iz Makedonije u Hrvatsku koji su marihuanu preuzeli na području Skopja i sakrili je u posebno prerađenom plinskom spremniku osobnog automobila. Potom su se osobnim automobilom uputili prema Zagrebu gdje je drugoosumnjičenik trebao preuzeti marihuanu radi prepakiravanja i daljnje prodaje.
Osim navedenog, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik naložio da se u Bosni i Hercegovini angažira i naoruža više osoba s ciljem likvidacije jednog pripadnika njegovog zločinačkog udruženja.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika.