Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana N. K. (1959.), G. K. (1970.), M. V. (1962.), B. LJ. (1958.), D. J. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem te pomaganja u trgovanju utjecajem. (15.7. 2015.)
Optužnicom se I. okr., službeniku u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, stavlja na teret da je, tijekom 2013. i 2014. godine, vlasniku jednog stambenog objekta ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora s Gradom Zagrebom o petogodišnjem unajmljivanju tog objekta za potrebe dječjeg vrtića uz moguće produljenje najma za još pet godina, time da će dogovorena cijena najma objekta iznositi osam eura po m², a dva eura po m² pripadajućeg zemljišta, uz uvjet da jedan euro po m² za zemljište, odnosno 1.750 eura mjesečno, plaća njemu i drugim nepoznatim službenim osobama Grada Zagreba koje će sudjelovati u zaključenju predmetnog ugovora, te da im za prvu godinu trajanja ugovora plati 20.000 eura unaprijed.
Nadalje, vlasnik stambenog objekta je, od 16. srpnja do 5. rujna 2014., u cilju realizacije prenamjene tog objekta u dječji vrtić, za izradu Elaborata zaštite od požara angažirao trgovačko društvo II. okr. koji je, nakon što je IV. okr., inspektor Inspektorata unutarnjih poslova, PU zagrebačke, obavio pregled objekta te utvrdio nepravilnosti o čemu je sastavio zapisnik, od vlasnika objekta zatražio 1.000 eura kako bi mu, koristeći poznanstvo s IV. okr. kojem će trebati predati dio traženog novca, ishodio da se nakon otklanjanja uočenih nepravilnosti sastavi novi zapisnik, na što je IV. okr. za obećanu nagradu pristao. Budući da je zapisnik o uočenim nedostacima, bez znanja IV. okr., dostavljen nadležnom Gradskom uredu, III. okr. je na traženje II. okr. izuzeo navedeni zapisnik, dok je II. okr. od V. okr., voditelja Inspektorata unutarnjih poslova, PU zagrebačke, zatražio da se za ranije dogovorenu nagradu ponovi tehnički pregled objekta i sačini novi pozitivni zapisnik, što je i učinjeno nakon čega je II. okr. od vlasnika objekta zatražio da mu preda 2.500 eura. S obzirom da je vlasnik objekta odugovlačio s predajom traženog iznosa, III. okr. je osigurao 1.000 eura koje je dao II. okr. koji je potom IV. i V. okr. predao po 500 eura. Po pribavljanju cjelokupne dokumentacije, vlasnik objekta je 4. rujna 2014. predao II. okr. traženih 2.500 eura, od kojih je 1.000 eura vratio III. okr., a 1.500 eura zadržao je za sebe.