Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv četvorice osumnjičenika i dvaju trgovačkih društava

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1965., 1948., 1959., 1949.) i dvaju trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (17. 1.2013.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, kao gradonačelnik Grada Varaždina i drugoosumnjičenik, kao zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine, u Varaždinu, na traženje trećeosumnjičenika, suvlasnika i predsjednika Uprave osumnjičenih trgovačkih društava, pogodovali navedenim društvima u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, te u podmirenju obveza osumnjičenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa, čime je prouzročena šteta Gradu Varaždinu u iznosu od najmanje 6.413.984,00 kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist u iznosu od 6.156.604,00 kuna. Trećeosumnjičenik je, kao protuuslugu za pogodovanje, prvoosumnjičeniku i drugoosumnjičeniku na njihovo traženje platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove time da je za stan prvoosumnjičenika platio iznos od 100.000,00 kuna, a za stan na ime sina drugoosumnjičenika iznos od 103.000,00 kuna.
Nadalje, osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza tog društva prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa, te su za takvo pogodovanje od odgovornih osoba tog društva tražili protuusluge. Tako su na traženje drugoosumnjičenika, platili ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od 281.936,03 kuna, a na traženje prvoosumnjičenika platili su radove na njegovom privatnom objektu u vrijednosti od 43.838,03 kuna, dok je prvoosumnjičenik tražio i opremanje stanova za sebe i za drugoosumnjičenika.
Osim navedenog, osnovano se sumnja da je četvrtoosumnjičenik, najprije kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, od kolovoza 2005. do 21. travnja 2009. godine, od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani način četvrtoosumnjičenik je od navedenog društva kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 67.684,20 eura.