Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana R. J. (1974.), J. N. (1975.), J. K. (1958.), Z. A. (1964.), T. L. (1965.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem. (17.7.2015.)
Optužnicom se I. okr., višem stručnom savjetniku pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, stavlja na teret da je, od listopada 2013. do siječnja 2014. godine, prema prethodnom dogovoru s III. okr. zatražio od II. okr., ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), da društvima povezanim s III. okr. bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga na Trgu bana Josipa Jelačića. Kako bi realizirao navedeno, II. okr. je poduzimao niz radnji kojima je izbjegao provođenje postupka javne nabave na koji način je društvima povezanim s III. okr. omogućio pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu te ostvarenje prometa od najmanje 4.100.000,00 kuna. Nadalje, V. okr. je, kao zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zadužen za resor kulture, od srpnja 2013. do listopada 2013. godine, nakon što je angažirao vanjske suradnike i dogovorio poslove pružanja usluga za potrebe organiziranja manifestacije „Bundekfest 2013“ s točno određenim pružateljima usluga, koristeći se autoritetom položaja naložio II. okr., ravnatelju KDZ, ustanove koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno Zakonu o javnoj nabavi ugovore o poslovima pružanja usluga za potrebe manifestacije sklopi s poslovnim subjektima koje je on prethodno odabrao, što je II. okr. i učinio. Time je omogućio da dva obrta i jedno društvo, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 886.683,38 kuna. Osim navedenog, IV. okr. je, od svibnja 2014. do 5. listopada 2014., koristeći okolnost da ga je gradonačelnik Grada Zagreba zadužio da u ime Grada vodi organizaciju manifestacije „Bundekfest 2014“, zatražio od II. okr., ravnatelja KDZ, ustanove koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi poslove pružanja usluga za potrebe manifestacije ugovori s poslovnim subjektima koje je prethodno odabrao IV. okr., što je II. okr. i učinio čime je omogućio da tri društva i jedan obrt, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 2.404.104,64 kune.
Optužnicom se također IV. okr. tereti da je, tijekom veljače i ožujka 2011. godine, od odgovorne osobe jednog društva zatražio 10.000 eura kako bi ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje manifestacije „Zagrebački karneval 2011“. Naime, nakon što se odgovorna osoba jednog društva pismeno obratila Uredu gradonačelnika Grada Zagreba i iskazala interes za organizaciju te manifestacije, gradonačelnik ga je uputio da sve u vezi s tim dogovori s IV. okr., iako on nije imao nikakvu formalnu ulogu u organiziranju te i sličnih manifestacija u Gradu. Potom je IV. okr., koristeći okolnost da je višegodišnji istaknuti sportski djelatnik na području Grada , da je direktor KK Cibona, te da je osoba od povjerenja gradonačelnika, što je odgovornoj osobi tog društva bilo poznato, zatražio 10.000 eura kako bi zauzvrat u Gradu ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje navedene manifestacije kao i donošenje svih potrebnih rješenja nadležnih službi Grada Zagreba, na što je odgovorna osoba društva pristala te je u više navrata IV. okr. predala najmanje 50.000,00 kuna.