Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jedne okrivljenice

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave. (17. 5. 2021.)
Osnovano se sumnja da je okrivljenica, u razdoblju od 22. kolovoza 2008. do 21. listopada 2019., kao referentica za društvene i opće poslove u Odjelu za upravne djelatnosti Općine Generalski stol, između ostalog zadužena i za poslove platnog prometa te isplata pomoći iz socijalnog programa Općine, u namjeri da si pribavi nepripadnu imovinsku korist u znatnom iznosu, sa žiro-računa Općine putem aplikacije elektroničkog bankarstva za čije korištenje je u ime Općine bila ovlaštena, novčana sredstva isplaćivala na veći broj svojih osobnih tekućih računa otvorenih u različitim bankama. Tako je kroz ukupno 1789 različitih transakcija na svoje račune isplaćivala financijska sredstva osigurana u Općinskom proračunu u svrhu programa sufinanciranja u poljoprivredi, jednokratne novčane pomoći te naknade s područja socijalne skrbi. Na opisani način si je na štetu proračuna Općine Generalski stol pribavila imovinsku korist od najmanje 974.084,41 kunu.
Nadalje se osnovano sumnja da je okrivljenica, kako bi prikrila stvarni tijek novčanih sredstava i neistinito prikazala da su novčana sredstva Općine iskorištena za predviđenu namjenu, izrađivala neistinite izvode po transakcijskom računu Općine. Naime, nakon ispisivanja računa je kao primatelje naknade navodila različite fizičke i pravne osobe iako je znala da im naknade nisu isplaćene. Također je kao opis plaćanja navodila da su naknade isplaćene s osnova socijalnog ili poljoprivrednog programa iako je znala da navedeno nije istina. Potom je tako sačinjene nevjerodostojne izvatke, znajući da njihov sadržaj nije istinit, predavala u računovodstvo Općine radi knjiženja.