Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1955., 1965., 1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (18.12.2014.)
Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Zagreba, nakon što je prihvatio zamolbu jedne udruge, 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz aktivnosti te udruge u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., koje pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu. Nakon toga, I. okrivljenik je od II. okrivljenika, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, suprotno navedenom Zaključku, zatražio da na račun Grada Zagreba za potrebe udruge organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje spotova, što je II. okrivljenik realizirao sklapanjem poslova s raznim trgovačkim društvima. Nadalje, I. okrivljenik je od III. okrivljenice, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding, zatražio da toj udruzi ustupi na besplatno korištenje veći broj štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Na opisani način I. i II. okrivljenici su oštetili Grad Zagreb za najmanje 200.000,00 kuna, III. okrivljenica je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za najmanje 105.000,00 kuna, a udruzi su pribavili nepripadnu imovinsku korist u navedenim iznosima.
USKOK je u odnosu na sve okrivljenike donio rješenje o određivanju mjera opreza zabrane uspostavljanja kontakta sa suokrivljenicima i svjedocima, a u odnosu na III. okrivljenicu i mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti.