Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv petorice okrivljenika

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. (19.11.2015.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. godine do travnja 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirata, IV. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva iz Velike Britanije, te V. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva iz Velike Britanije i Hong Konga, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV. i V. okrivljenicima, kao stvarnim voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.
U cilju realizacije opisanog I. okrivljenik je s III., IV. i V. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge, I. okrivljenik je nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava, iako je znao da navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača.
Ujedno je I. okrivljenik s III. okrivljenikom dogovarao zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata.
Na opisani način su društvima iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga, na štetu GNK Dinamo, ukupno neosnovano plaćeni iznosi od 10.125.829,00 eura i 500.000,00 GBP, koji novac su III., IV. i V. okrivljenici koristili za svoje potrebe, čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.