Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave brodsko-posavske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana ( 1971., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja. (19. 12. 2018.)
Osnovano se sumnja da su I. okr. i jedan nizozemski državljanin, od kraja 2017. godine do 18. rujna 2018., na području Hrvatske, Nizozemske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, s ciljem pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi, u zajedničko djelovanje povezali II. okr. i više osoba s područja Hrvatske, Nizozemske i Bosne i Hercegovine radi nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina MDMA (tzv. ecstasy) i kokaina s područja Nizozemske u Hrvatsku, te radi  nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe. Sukladno planu zločinačkog udruženja, I. okr. i nizozemski državljanin su s osobama iz Nizozemske dogovorili kontinuiranu nabavu kokaina i MDMA te su potom organizirali krijumčarenje droge u Hrvatsku gdje su za njezinu daljnju prodaju angažirali drugookrivljenika. Tako je I. okr. tijekom ožujka 2018. godine od nizozemskog državljanina na području Slovenije preuzeo točno neutvrđenu količinu kokaina te 17. rujna 2018. najmanje 4,41 kilogram MDMA nakon čega je, sukladno dogovoru, drogu predao II. okr. radi daljnje prodaje.  
Nadalje, I. okr. i nizozemski državljanin su s nepoznatim osobama dogovorili kontinuiranu prodaju različitog oružja u zemljama zapadne Europe, te je potom u cilju realizacije navedenog I. okr. u najmanje dva navrata s osobama iz Bosne i Hercegovine dogovorio nabavu velikih količina različitog vatrenog oružja i pripadajućih dijelova te eksplozivnih tvari, nakon čega je I. okr. za krijumčarenje nabavljenog oružja, najmanje desetak različitih pušaka i više pripadajućih dijelova, i njegovo dovoženje do dogovorene lokacije u Hrvatskoj angažirao više osoba. Osim navedenog, I. okr. je, sukladno dogovoru s nizozemskim državljaninom, od nepoznatih osoba nabavio i 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva ukupne težine 37,07 kilograma te je potom eksploziv osobno automobilom prevezao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku radi daljnjeg krijumčarenja i isporuke unaprijed dogovorenim kupcima.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.