Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 10 okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1967., 1977., 1985., 1975., 1964., 1976., 1959.), bosansko-hercegovačkog i slovenskog državljanina (1955.) i dvojice bosansko-hercegovačkih državljana (1984., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene proizvodnje u sastavu zločinačkog udruženja i izbjegavanja carinskog nadzora. (19.6.2018.)

Osnovano se sumnja da su se I. i II. okr., od početka studenoga 2017. godine do 18. lipnja 2018., na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije, dogovorili da će u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovati, dovoziti, skladištiti, pripremati za prodaju i prodavati veće količine rezanog duhana. U cilju realizacije dogovorenog, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao III. okr. koji će za njihove potrebe nabavljati veće količine duhana u listu iz inozemstva, a potom je I. okr., radi daljnje pripreme, obrade i prodaje duhana na području Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao IV. i V. okr., a II. okr. VI., VII. i VIII. okrivljenog. Zatim su I. i II. okr., sukladno prethodnom dogovoru, od III. okr., koji je u inozemstvu kupovao duhana i na temelju neistinite dokumentacije ga unosio na području Hrvatske, nabavljali i financirali kupnju duhana. Potom je I. okr. na području Zagreba organizirao skladištenje, obradu, preradu i proizvodnju aromatiziranog duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju, dok je V. okr. preuzimao, skladištio i pronalazio kupce duhana, a IV. okr. je nadzirao proces rezanja i pakiranja duhana, nabavljao potreban materijal te angažirao radnike i dogovarao prodaju i prijevoz duhana kupcima. Drugookrivljeni je na području Koprivničko-križevačke županije organizirao skladištenje i obradu duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju, pri čemu su VI., VII. i VIII. okr. i kupovali duhan na području Hrvatske, a VI. i VII. okr. su pripremljeni duhana prodavali i isporučivali kupcima, dok su VI. i VIII. okr. obavljali i rezanje i pakiranje dijela kupljenog duhana. Na opisani način okrivljenici su u najmanje dva navrata na područje Hrvatske prokrijumčarili najmanje 15,16 tona duhana u listu čime su, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 9.099.000,00 kuna a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1.000.000,00 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, međusobno podijelili. Osim navedenog, III. okr. je 6. studenoga 2017., u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi, angažirao IX. i X. okr. da za određenu novčanu nagradu, koristeći se neistinitom dokumentacijom koju im je predao III. okr., teretnim vozilom iz Slovenije u Hrvatsku prevezu najmanje 9 tona prešanog duhana u listu. Duhan je prevezen i istovaren na području Zagreba gdje ga je preuzeo kupac, čime su okrivljenici, na ime neplaćene trošarine, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 5.400.000,00 kuna. Nadalje, III. okr. je 12. i 13. ožujka 2018. iz Slovenije u Hrvatsku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona prešanog duhana u listu. Sukladno uputama III. okr. duhan je dovezen na području Zagreba čime je okrivljeni, na ime neplaćenih trošarine, proračun Republike Hrvatske oštetio za najmanje 1.680.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetorice okrivljenika.