Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 10 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv D. P. (1967.), J. Š. (1969.), D. T. (1967.), T. B. (1967.), A. M. (1971.), P. Ć. (1954.), N. Š. (1987.), M. B. (1990.), M. M. (1984.) i R. A. (1951.) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na trgovanje utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, te davanja i primanja mita. (20. 7. 2020.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je 8. siječnja 2019., u mjestima Branjin Vrh i Kneževi Vinogradi, nakon što su policijski službenici zatekli jednu osobu kako u osobnom automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez potrebne dokumentacije, na traženje počinitelja prekršaja da mu omogući izbjegavanje prekršajne odgovornosti,  od VI. okr. lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda zatražio da za tu osobu naknadno pribavi dokumentaciju za lov, što je VI. okr. i učinio. Potom je I. okr. navedenu dokumentaciju odnio počinitelju prekršaja prema kojem su postupali VII. i VIII. okr., policijski službenici PP Beli Manastir, te je koristeći svoj autoritet i ugled od tih policijskih službenika zatražio da u izvješće o postupanju evidentiraju da je počinitelj prekršaja prilikom zaustavljanja posjedovao urednu dokumentaciju za lov, što su oni i učinili iako su znali da je navedenu dokumentaciju I. okr. naknadno donio. Nadalje se I. okr. tereti da je 21. veljače 2019., na graničnom prijelazu Batina, po prethodnom dogovoru i na traženje II. okr., u nakani da mu omogući nesmetan uvoz ribarske opreme koja je podložna carinjenju za potrebe njegovog obrta, uputio II. okr. da granicu Hrvatske sa područja Srbije prijeđe u točno određeno vrijeme kada on obavlja službu te ga je obavijestio da se na graničnom prijelazu obavlja carinska kontrola. Kada su carinski službenici izdvojili II. okr. radi obavljanja carinske kontrole te utvrdili počinjenje prekršaja, I. okr. ih je koristeći autoritet i ugled policijskog službenika nastojao uvjeriti da II. okr. nije prekršio propise i da protiv njega ne trebaju pokrenuti prekršajni postupak, u čemu nije uspio. Osim toga je I. okr., na području mjesta Tikveš, 14. i 15. ožujka 2019., nakon što je II. okr. zaustavljen od strane policijskih službenika prilikom prevoženja veće količine izlovljene ribe među kojom i ribe koja se nalazila u lovostaju, nazvao i o tome obavijestio I. okr. kako bi mu omogućio izbjegavanje prekršajnog progona. Kada su policijski službenici Policijske postaje Beli Manastir preuzeli postupanje prema počinitelju prekršaja, I. okr. je nazvao policijskog službenika u toj postaji te mu, koristeći ugled i autoritet policijskog službenika, prikazao da II. okr. ima pravo na izlov ribe te da nema ribe čiji je izlov zabranjen, nakon čega protiv II. okr. nije pokrenut prekršajni postupak. Također se I. okr. stavlja na teret da je 2. svibnja 2019., na širem području Batine, na traženje X. okr. koji je bio u ribolovu na Dunavu, u nakani da mu omogući nesmetan ribolov i izbjegavanje policijske granične kontrole, pribavio podatke o policijskim službenicima koji su se nalazili u kontroli navedenog područja na službenom plovilu te ih je dojavio IX. okr. iako se radi o ograničenim podacima.
Nadalje se II. okr. tereti da je, kao vlasnik ribarskog obrta, od studenoga 2018. do 17. travnja 2019., u Bilju i Osijeku, s ciljem da osigura postupanje inspekcijskih službi u svoju korist, III. okr. višem ribarskom inspektoru Ministarstva poljoprivrede, sukladno prethodnom dogovoru u više navrata predao veće količine raznih vrsta roba, a nakon što je ovaj u rad dobio predmet povodom obavijesti Policijske postaje Beli Manastir o postupanju prema II. okr., to mu javio i od njega zatražio obavljanje tehničkog pregleda i registracije motornog vozila, kao i predaju dodatne količine raznih roba. Navedeno je II. okr. i učinio, a zauzvrat III. okr. protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak. Isto tako je III. okr., 13. veljače 2019., u Osijeku, koristeći okolnost da radi kao viši ribarski inspektor Ministarstva poljoprivrede te da uživa ugled i dobre poslovne i osobne odnose s kolegama, iako je znao da postoji sumnja na nepravilnosti u poslovanju i na počinjenje prekršaja od strane jednog ribara, zatražio od višeg ribarskog inspektora da ne pokrene inspekcijsko postupanje protiv njega.
Osim toga se IV. okr, kao ravnatelju javne ustanove Park prirode Kopački rit, stavlja na teret da je, od 23. siječnja do 18. ožujka 2019., u Kopačevu, tijekom provedbe javnog natječaja za radno mjesto čuvara prirode, prije pisanog testiranja omogućio V. okr., na njegovo traženje, uvid u primjerak pisanih testova u nakani da mu omogući ostvarivanje najboljeg rezultata na pisanom testiranju i zapošljavanje. Potom je njegov pisani test ocijenio najvišom ocjenom, a onda i potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je V. okr. ostvario najbolji rezultat. Nakon što je navedenu odluku prihvatilo Upravno vijeće, IV. okr. je s V. okr. sklopio ugovor o radu. Također se IV. okr. tereti da je, od 23. ožujka do 1. svibnja 2019., u Kopačevu i Fažani, koristeći okolnost da kao ravnatelj Parka prirode Kopački rit ostvaruje dobre poslovne i osobne odnose s IX. okr., ravnateljem javne ustanove Nacionalni park Brijuni, od njega zatražio da bez provođenja javnog natječaja zaposli njegovog nećaka na mjestu pomoćnog kuhara, što je IX. okr. i učinio te s njim sklopio ugovor o radu bez prethodnog provođenja javnog natječaja.