Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku, podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana ( 1971., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja. (20. 9. 2019.)

Optužnicom se I. okrivljenom stavlja na teret da je, zajedno s nizozemskim državljaninom, u razdoblju od kraja 2017. do 18. rujna 2018. godine, na području Hrvatske, Nizozemske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, s ciljem da se znatno materijalno okoriste, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. okrivljenog te više drugih osoba s područja Hrvatske, Nizozemske i BiH radi  nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe te radi nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina MDMA (tzv. ecstasy) i kokaina s područja Nizozemske u Hrvatsku.

I. okr. se tereti da je, u ostvarenju toga cilja i dogovora, u dva navrata s osobama iz BiH dogovorio nabavu najmanje deset različitih pušaka s pripadajućom opremom, odnosno 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva težine 37,07 kilograma, te organizirao njihovo prebacivanje iz BiH u Hrvatsku, gdje ih je trebao osobno preuzeti, a potom isporučiti nizozemskim državljanima koje su prethodno angažirali radi daljnjeg prijevoza u Nizozemsku i prodaje unaprijed dogovorenim kupcima. Navedeno oružje je pronađeno i oduzeto po policijskim i carinskim službenicima neposredno nakon prebacivanja iz BiH u Hrvatsku.
 Nadalje, optužnicom se stavlja na teret I. okr. da je s osobama iz Nizozemske dogovorio nabavu najmanje 2 kilograma kokaina i organizirao krijumčarenje te droge iz Nizozemske u Hrvatsku radi prodaje na ilegalnom tržištu, nakon čega je za daljnju prodaju tako krijumčarene droge angažirao II. okr. koji je potom od ožujka do lipnja iste godine drogu u više navrata prodao kupcima na području Istre. Nakon toga je I. okr., sukladno zajedničkom dogovoru, s nizozemskim državljaninom i II. okr. dogovorio daljnje krijumčarenje 4,4 kilograma droge MDMA iz Nizozemske u Hrvatsku. U cilju skrivanja i prijevoza droge, I. okr. i nizozemski državljanin su pribavili i prerađeni vatrogasni aparat, te angažirali nizozemskog državljanina koji je drogu prevezao do graničnog prijelaza Macelj gdje ju je preuzeo I. okr te se potom uputio na područje Istre radi daljnje prodaje, dok je II. okr. kontaktirao kupce. Do isporuke droge nije došlo jer I. okr. zatečen po policijskim službenicima na području Istre gdje je pretragom njegovog vozila pronađena droga MDMA.
 
Na prijedlog USKOK-a, sud je odredio produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika.