Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 13 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv S. P. (1962.), S. B. (1968.), Ž. B. (1970.), D. M. (1976.), D. S. (1967.), J. K. (1981.), D. B. (1995.), D. Ž. (1986.), T. B. H. (1974.), DŽ. N. (1979.), M. K. (1980.), M. Š. (1986.) i S. M. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (21. 10. 2020.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od točno neutvrđenog dana u ožujku 2019. do 6. ožujka 2020., u Hrvatskoj i Sloveniji, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnjom prodajom tih opojnih droga, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do IX. okr. koji su u okviru dogovorenog plana ispunjavali dane im zadaće. Pritom je I. okr. organizirao i financirao nabavu kokaina i amfetamina iz Nizozemske te nabavu prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Osim toga je organizirao i financirao nabavu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namijenjenih krijumčarenju, a koje su automobile II., VI., VII. i VIII. okr. radi izrade skrovišta vozili u Srbiju. Nadalje je I. okr. organizirao i financirao nabavu tzv. kripitiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala droga. Također je I. okr. osobno te putem II. i VII. okr., kao osoba od njegovog povjerenja, prenosio upute radi funkcioniranja udruženja i financirao troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen. Po uputama I. okr., III., IV., V., VI., VIII. i IX. okr. su krijumčarili drogu i novac namijenjen za kupnju droge ili koji potječe od prodaje droge, s time da su dio droge dostavljali kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su dovozili u Sloveniju u mjesto Hočko Pohorje gdje je VIII. okr. čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo drogu. Dio droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su I. i VI. okr. kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu sa prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina. Tako pripremljenu drogu su IV., VI. i VII. okr. dostavljali kupcima na području Hrvatske, pa su je tako dostavljali i prodavali i X. i XI. okr., dok su manje količine VI. i VII. okr. preprodavali krajnjim konzumentima na širem području Zagreba.
Nadalje se V. okr. tereti da je, od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine, u Zagrebu, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi nabavkom i preprodajom marihuane, kokaina i amfetamina, u najmanje 11 navrata dogovorio i realizirao kupovinu marihuane od XII. okr., a koju marihuanu je među ostalima i XIII. okr. dalje preprodavao.
USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv devetorice okrivljenika.