Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana M. M. (1953.) i P. G. (1953.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita i pomaganja u primanju mita. (21.12.2015.)

Optužnicom se prvookrivljeniku, voditelju Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Grada Zagreba, stavlja na teret da je, od rujna 2007. do prosinca 2008. godine, dogovorio s drugookrivljenikom da će od podizvođača društva HEP-ODS, Elektra Zagreb, zatražiti isplatu određenog iznosa novca kako bi ovjerio ispostavljene troškovnike i fakture od čega je ovisilo plaćanje Grada Zagreba navedenom društvu, a time i podizvođačima koji su s njim imali ugovore o obavljanju određenih radova. Sukladno dogovoru, drugookrivljenik je od odgovorne osobe jednog društva, koje je kao podizvođač obavljalo poslove održavanja javne rasvjete na području Grada Zagreba, zatražio određeni iznos novca kao protuuslugu prvookrivljeniku za ovjeru ispostavljenih troškovnika i faktura, na što je odgovorna osoba društva, svjesna odlučnog utjecaja kojeg prvookrivljenik ima na naplatu radova, pristala. Tako je odgovorna osoba društva prvookrivljeniku, na njegovo traženje, kao protuuslugu za ovjeravanje troškovnika i faktura, tijekom 2007. godine ukupno predala 80.000,00 kuna, a tijekom 2008. godine drugookrivljeniku je ukupno predala 80.000,00 kuna. Osim navedenog, optužnicom se prookrivljeniku stavlja na teret da je, od prosinca 2005. do siječnja 2009. godine, od odgovorne osobe jednog društva zatražio da mu na ruke isplaćuje pet posto od prometa na ime kupnje svjetiljki za potrebe gradske rasvjete, na što je odgovorna osoba društva, svjesna utjecaja kojeg prvookrivljenik ima na izbor svjetiljki koje će se koristiti prilikom gradnje javne rasvjete, pristala. Tako je prvookrivljenik, na ime dogovorene nagrade, u više navrata primio najmanje 13.194,84 kuna.

Obzirom da je tijekom istrage prvookrivljeniku utvrđen nerazmjer imovine i zakonitih primanja u iznosu od 6.307.498,14 kuna, predložena je primjena tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi u navedenom iznosu u korist Republike Hrvatske.