Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 11 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku, podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana S. H. (1978.), X. H. (1979.), M. Dž. (1968.), M. L. (1969.), V. M. (1988.), N. B. (1982.), I. B. (1987.), Đ. P. (1966.) i trojice državljana Srbije S. S. (1975.), S. N. (1964.), Z. N. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruživanja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. (22. 5. 2015.)
Optužnicom se I. okr. i II. okr. stavlja na teret da su, od početka veljače do 25. travnja 2014., na graničnom prijelazu Bajakovo, na području Istre, te u Srbiji i Sloveniji, u zajedničko djelovanje povezali III. okr., IV. okr., V, okr., VI.okr., VII. okr., VIII. okr. i IX. okr. radi ilegalnog prebacivanja većeg broja državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku te potom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije. Organizatori zločinačkog udruženja su s više osoba s Kosova dogovarali broj osoba koje će biti ilegalno prebačene kao i cijenu u iznosu od najmanje 3.500 eura po osobi. Ilegalno prebacivanje državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku, I. okr. i II. okr. su dogovorili i realizirali s III. okr. i IV. okr. policijskim službenicima koji su zauzvrat dobivali novčane nagrade od najmanje 200 eura po stranom državljaninu. Ostali okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, za novčane nagrade preuzimali strane državljane, organizirali njihov smještaj i prijevoz do dogovorenih mjesta radi daljnjeg ilegalnog prebacivanja. U navedenom razdoblju okrivljenici su u najmanje 10 navrata u Hrvatsku prebacili najmanje 66 državljana Kosova za što su primili najmanje 231.000 eura koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i poslovima koje su obavili u sastavu zločinačkog udruženja, međusobno podijelili.
Osim navedenog, optužnicom se IV. okr. policijskom službeniku stavlja na teret da je dogovorio i omogućio ilegalni ulazak većeg broja državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku za novčanu nagradu od 200 eura po osobi. Nadalje, X. okr. i XI. okr. se stavlja na teret da su, za novčane nagrade od najmanje 200 eura po osobi, ilegalno prebacivali, preuzimali i prevozili državljane Kosova.