Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1963., 1972., 1966., 1952., 1967., 1962., 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita te zlouporabe položaja i ovlasti. (22. 11. 2013.)

Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta, i devetoosumnjičenik, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar, u cilju realizacije plana grupe i pribavljanja nepripadne koristi za sebe i druge, od odgovornih osoba jednog društva zatražili da im za dodjelu određenog posla isplate nagradu od najmanje 500.000 eura, na što su oni pristali. Nadalje, osnovano se sumnja da su se s odgovornim osobama istog društva desetoosumnjičenik, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, i jedanestoosumnjičenik, član Uprave Hrvatskih autocesta, u namjeri pribavljanja nepripadne koristi za sebe i druge, tijekom 2009. godine, u Zagrebu, dogovorili da će im priznati i platiti neosnovano uvećane vrijednosti vantroškovničkih radova te da će dio iznosa od najmanje 1.600.000 kuna međusobno podijeliti a dio dati osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovorenog. Osim navedenog,   dvojica čelnika Hrvatskih autocesta i trećeosumnjičenik, član Uprave Hrvatskih autocesta, se sumnjiče da su, tijekom 2008. i 2009. godine, u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nepripadne koristi za sebe i druge, za izvođenje određenih radova odabrali isto društvo znajući da će im se, iz uštede koja će se ostvariti promjenom tehnologije radova, isplatiti najmanje 5.000.000 kuna. Društvo koje je dobilo poslove je na temelju fiktivnih računa na inozemnom i tuzemnom računu dvaju društava isplatilo ukupno najmanje 900.000 eura i 1.600.000 kuna. Novac je potom podizao petoosumnjičenik i predavao ga trećeosumnjičeniku koji je dio zadržao za sebe a dio je predao odgovornim osobama društva koje je dobilo poslove, dok je devetoosumnjičeniku i prvoosumnjičeniku predao najmanje 400.000 eura a desetoosumnjičeniku i jedanaestoosumnjičeniku najmanje 285.000 eura i 900.000,00 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetoosumnjičenika, desetoosumnjičenika i jedanaestoosumnjičenika te produljenje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika, četvrtoosumnjičenika i šestoosumnjičenika.