Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju i proširenju istrage protiv petorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju   proširenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1982., 1966., 1961., 1966., 1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, davanja mita te posredovanja u davanju mita. (23. 10. 2012.)
Osnovano se sumnja da su se trojica osumnjičenika, tijekom 2012. godine, u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje s dvojicom osumnjičenika i to policijskim službenikom PU zagrebačke i policijskim službenikom PNUSKOK-a, Odjela suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, protiv kojih je već ranije otvorena istraga. Naime, trojica osumnjičenika su, na traženje drugih osoba, za točno neutvrđenu naknadu, te u određenim situacijama i bez posebnog traženja, dostavljali podatke da li se protiv njih ili osoba od njihovog interesa provode kriminalistička istraživanja, da li se i zbog čega te od kada provode posebne dokazne radnje. Navedene podatke pribavljali su od osumnjičenog policijskog službenika PNUSKOK-a koji je u okviru obavljanja službe bio zadužen za operativno provođenje posebnih dokaznih radnji što mu je omogućavalo provjere protiv kojih osoba i zbog čega se provode posebne dokazne radnje i koje osobe su subjekti aktualnih kriminalističkih istraživanja.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika dok se dvojica osumnjičenih policijskih službenika već nalaze u istražnom zatvoru.