Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv trojice okrivljenika

Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv desetero okrivljenika u travnju 2016. godine, USKOK je, na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1961., 1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. (23.5.2016.)
Osnovano se sumnja da su III. okr., kao osnivač i odgovorna osoba dva društva, i IV. okr., kao osnivač jednog  i  odgovorna osoba dva društva, u namjeri da sebi i drugima pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobiti, od 1. siječnja do 31. prosinca 2015., zajedno s V. okr., odgovornom osobom jednog društva, dogovorili ispostavljanje i plaćanje fiktivnih računa. Sukladno dogovoru,  račune društvu u kojemu su III. i IV okr. bili odgovorne osobe, za usluge koje nisu izvršene, ispostavljala su društva III., IV. i V. okr., a njihovo neosnovano plaćanje nalagali su III. i IV. okrivljeni. Potom su okrivljenici s računa društava podizali gotovinske iznose i zadržavali ih za sebe, dok su dio uplaćenih iznosa zadržavali na računima društava i koristili ih za njihovo poslovanje. Na opisani su način III., IV. i V. okr. pribavili nepripadnu imovinsku korist  u ukupnom iznosu od 988.992,09 kuna, dok je društvo III. okr. sveukupno oštećeno za iznos od najmanje 2.036.161,87 kuna.
Nadalje, III. i IV. okr. su, kao osnivači i odgovorne osobe jednog društva, od 1. siječnja do 31. prosinca 2015., prema dogovoru i zajednički, u namjeri da tom društvu omoguće značajno umanjenje poreznih obveza, u poslovnim knjigama društva vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava čime su navedenom društvu, na štetu proračuna RH, omogućili neosnovano umanjenje obveze plaćanja PDV-a u iznosu od 523.633,61 kunu i obveze plaćanja poreza na dobit u iznosu od 417.670,08 kuna.