Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv sedmoro okrivljenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv šestoro hrvatskih državljana ( 1953., 1964., 1970., 1969. 1969. i 1959.) i jednog državljanina Republike Srbije (1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (24.3.2012.)
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, od 2006. do kraja 2010. godine, na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi pribavljanja krivotvorenih putnih isprava za koje su naručitelji, većinom pripadnici krim miljea, po putnoj ispravi plaćali najmanje 10.000 eura. Nakon što je prvookrivljenik s naručiteljima dogovorio izradu krivotvorenih isprava, preuzimao je njihove fotografije i pola dogovorenog iznosa, a drugookrivljenik je, na temelju prethodno dobivenih obavijesti o identitetima osoba koje nemaju izdanu putnu ispravu u Hrvatskoj, od petookrivljenika, šestookrivljenika, policijskih službenika PP Osijek, i sedmookrivljenice, službenice PUZ.a, tražio provjeru dobivenih podataka za konkretnu osobu na čiji se identitet namjerava izdati putna isprava te druge osobne podatke iz evidencije Informacijskog sustava MUP-a RH za takve osobe, a koji podaci su bili potrebni za izdavanje putne isprave. Nakon dobivanja traženih podataka, krivotvorene su punomoći na temelju kojih je drugookrivljenik, na čije ime su glasile, u ime tih osoba u matičnim uredima podizao domovnice i rodne listove, te je u nadležnim policijskim upravama, na temelju istih punomoći, ispunjavao zahtjeve za odjavu adrese prebivališta tih osoba. Pribavljenu dokumentaciju drugookrivljenik je predavao prvookrivljeniku koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice Bosne i Hercegovine u kojima su bile fotografije naručitelja  krivotvorenih putovnica. Potom je prvookrivljenik s naručiteljima putovnica i trećeookrivljenikom, zaposlenikom konzulata RH u Tuzli, te drugim nepoznatim osobama u veleposlanstvu RH u Sarajevu, dogovarao dolazak tih osoba radi ishođenja putnih isprava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U cilju realizacije navedenog, sukladno prethodnom dogovoru i planu, četvrtookrivljenica je zaprimala zahtjeve za izdavanje putnih isprava iako je bila svjesna da se radi o osobama na koje dokumentacija ne glasi i da tražitelji isprava svoj identitet dokazuju krivotvorenim osobnim iskaznicama. Putne isprave su izrađivane i izdavane i bez dolaska tražitelja isprave u prostorije konzulata, o čemu je četvrtookrivljenica obavještavala trećeokrivljenika koji bi ih potom preuzimao i predavao prvookrivljeniku koji ih je predavao krajnjim naručiteljima a oni su mu predavali drugi dio prethodno dogovorenog novčanog iznosa.
Nadalje, sedmookrivljenica je, osim što je obavljala tražene provjere u Informacijskom sustavu MUP-a, s prvookrivljenikom dogovarala i dolazak naručitelja putnih isprava u prostorije PUZ-a gdje su im se, na temelju krivotvorene dokumentacije, koju im je prethodno pribavio prvookrivljenik, po zaprimljenim zahtjevima izdavale originalne putne isprave i osobne iskaznice na imena drugih osoba. Na opisani način okrivljenici su pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 420.000,00 eura.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestoro okrivljenika.