Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na izjave okrivljenika Ž. D.

Nepravomoćno osuđeni Ž. D. nije žrtva ni namještaljke ni osvete bivših kolega niti USKOK-a. Pravo je okrivljenika da se brani na njemu izabrani način koji mu odgovara, no nije pravo okrivljenika da u svojoj obrani iznosi naknadnu pamet, budući da dosad nije iznosio ovakve neistine, i neutemeljenim tvrdnjama i optužbama govori protiv zamjenika ravnateljice USKOK-a koji je zastupao optužnicu protiv tog okrivljenika, ponajviše kada se taj zamjenik nikako ne može braniti jer je u međuvremenu preminuo. (24. 11. 2020.)
Izlaganje nepravomoćno osuđenog Ž. D. na jučer održanoj sjednici Vrhovnog suda Republike Hrvatske, o navodnom animozitetu zbog kojeg je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić navodno utjecao na prvostupanjsku osuđujuću presudu, smatramo nedopustivim i ispod svakog ljudskog nivoa. Naime, okrivljenik jučer izrečene tvrdnje nije iznosio u ranijim fazama postupka pred tužiteljem koji je zastupao optužbu protiv njega, već sada koristi činjenicu što se tužitelj o tome ne može očitovati što smatramo krajnjim očajničkim potezom okrivljenika u nedostatku snažnih argumenata za svoju obranu. Navodna traženja tužitelja koja je okrivljenik iznio, osim što su neistinita, nemaju nikakve veze s predmetnim slučajem.
Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu je u veljači 2019. godine okrivljenog Ž. D. osudio na šest godina zatvora te je, povodom žalbi koje su podnesene na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu, jučer održana javna sjednica na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske tijekom koje je spomenuti okrivljenik iznio niz neistina i neutemeljenih tvrdnji o manipulacijama i podmetanjima.