Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na netočne tvrdnje iznesene na konferenciji za medije „U ime obitelji“

Na današnjoj konferenciji za medije „U ime obitelji“, kako je to objavljeno na portalu narod.hr, u tekstu pod naslovom „Zlouporaba državnih institucija za progon građanskih aktivista“, iznesen je niz netočnih tvrdnji i insinuacija o radu USKOK-a. (25. 2. 2015.)
Netočna je tvrdnja Željke Markić da je USKOK izdvojio inicijativu „U ime obitelji“ između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku prošle godine i tako izvršio pritisak na Grad Zagreb vezan uz pomoć građanima Grada Zagreba što, prema njenom zaključku, predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode vršenja pritiska na građanske aktiviste.
Naime, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu 13. veljače 2015. podigao optužnicu protiv troje okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano za davanje financijske potpore Grada Zagreba građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ u sklopu pomoći u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ i pribavljanje nepripadne imovinske koristi navedenoj građanskoj inicijativi. Kao i u drugim slučajevima, i u ovom je slučaju USKOK postupao sukladno zakonu, te je na temelju rezultata provedene istrage kojom su prikupljeni dokazi o počinjenju kaznenog djela koje se okrivljenicima stavlja na teret u predmetnom slučaju, podigao optužnicu o kojoj će odlučiti nadležni sud. Dakle, ne radi se ni o kakvom pritisku na građanske aktiviste niti o zlouporabi državnih institucija. Upravo suprotno, ovakvi medijski istupi predstavnika inicijative „U ime obitelji“ mogli bi se protumačiti kao vršenje pritiska na pravosudna tijela.
Osim navedenog, netočne su i tvrdnje Željke Markić da su iz USKOK-a dostavljane informacije o iskazima medijima. Jedine informacije koje je USKOK dao o postupanju u predmetnom slučaju su priopćenja o donošenju rješenja o provođenju istrage i potom o podizanju optužnice koja su objavljena na web stranici USKOK-a.
Slijedom navedenog, potpuno je neutemeljen i zlonamjeran zaključak Željke Markić kako postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike, budući da je USKOK, kao posebno državno odvjetništvo, neovisno pravosudno tijelo koje postupa isključivo na temelju zakona i na čije odluke politika nije imala niti ima utjecaja.