Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika (1976., 1964., 1987., 1987., 1989., 1976., 1978., 1984., 1971., 1983., 1971., 1973., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. (25. 5. 2021.)
Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od rujna 2020. do 27. travnja 2021. na području Zagreba i okolice, te Slovenije i Bosne i Hercegovine, s ciljem pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi, organizirali nabavu i krijumčarenje cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske iz BiH u Hrvatsku i Sloveniju te njihovu prodaju na ilegalnom tržištu, te su u zajedničko djelovanje povezali III. do IX. okr. i za sada nepoznatog dobavljača cigareta iz BiH. Radi realizacije dogovorenog, I. okr. je zadužio III. okr. da na području BiH kupuje i dobavljačima plaća cigarete, kao i da pronalazi kupce za cigarete. Nadalje je I. okr. zadužio V. okr. za preuzimanje kupljenih cigareta, njihov utovar i istovar te prijevoz vozilom s posebno izrađenim duplim dnom iz BiH u Hrvatsku do radionica koje je u svrhu prihvata i pretovara cigareta prethodno iznajmio. Osim toga je V. okr. bio zadužen za prijevoz cigareta na lokaciju poslovnog prostora III. okr. te na adresu prebivališta VI. okr. gdje su oni u dogovoru s I. okr. po potrebi osiguravali prihvat dijela cigareta i daljnju distribuciju kupcima. Pritom je kupce pronalazio i VI. okr., dok su IX. i X. okr. dogovarali i za novčanu protuvrijednost preuzimali unaprijed naručene količine veće količine prokrijumčarenih cigareta radi njihove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, a I. okr. je organizirao prijevoz prokrijumčarenih cigareta od Zagreba do Slovenije te njihovo skladištenje i prodaju na ilegalnom tržištu u Sloveniji. Također je I. okr. zadužio III. okr. da vodi brigu o količinama i vrstama cigareta koje je potrebno naručiti, njihovom plaćanju te upućivanju VII. okr., koji je angažiran kao vozač, u Hrvatsku radi preuzimanja cigareta i njihovog prijevoza osobnim vozilom s posebno izrađenim duplim dnom te unošenja na slovenski teritorij. Na opisani način su u najmanje 80 navrata kupili i u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 27.302 šteka raznih cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija, od čega je najmanje 5.269 šteka u 14 navrata prokrijumčareno u Sloveniju, dok je ostatak prodan u Hrvatskoj. Time su Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštetili za najmanje 5.897.232,00 kuna, dok su prodajom duhana ostvarili  protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.549.260,00 kuna, koju su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama i dogovoru.
Nadalje se osnovano se sumnja da je II. okr., od travnja 2021. do 12. svibnja 2021., u Zagrebu, Sesvetama i Sloveniji, povezao u zajedničko djelovanje X. i XI. okr. radi stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina duhana u listu, njegovom pripremom za prodaju i prodajom na ilegalnim tržištima u Sloveniji i Hrvatskoj po njegovom ilegalnom unošenju. U tom cilju II. okr. je kupovao duhan u listu u državama Europske unije i organizirao njegov prijevoz do skladišta u Sloveniji. Radi pripreme i daljnje distribucije duhana na ilegalnom tržištu angažirao je X. okr. za rezanje, obradu i pripremu za daljnju prodaju kao i za pronalaženje kupaca u Hrvatskoj. Također je angažirao XI. okr. za prijevoz pripremljenog duhana preko slovensko-hrvatske granice do kupaca u Hrvatskoj. Tako su okrivljenici u najmanje tri navrata u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 450 kilograma aromatiziranog rezanog duhana koji su prodali na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, čime su Državni proračun na ime neplaćenih trošarina oštetili za najmanje 396.000,00 kuna, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 49.500,00 kuna, koju su međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama i dogovoru.
Osnovano se sumnja i da je XIII. okr., od početka svibnja do 18. svibnja 2021. u Mičevcu, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi ilegalnom prodajom duhana, dogovorio kupnju veće količine duhana u listu te dovezao najmanje tri tone u svoju radionicu radi njegove pripreme i daljnje distribucije na ilegalnom tržištu. Potom je dogovorio da će X. okr. rezati i pripremati duhan za daljnju prodaju dok će X. i XII. okr. pronalaziti kupce za njega i ugovarati daljnju prodaju. U skladu s tako postignutim dogovorom, X. okr. je od 14. do 18. svibnja 2021. u više navrata odlazio u navedenu radionicu gdje ga je čekao XIII. okr. i ondje je rezao duhan. Ujedno su X. i XII. okr. s najmanje dva zasad nepoznata kupca dogovorili daljnju prodaju rezanog duhana, u čemu su 18. svibnja 2021. spriječeni dolaskom službenika Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske radi provođenja nadzora kojom je prilikom je pronađena i oduzeta veća količina rezanog duhana i duhana u listu.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmorice okrivljenika.