Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 18 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv N. S. (1970.), M. P. (1977.), R. D. (1965.), A. D. (1976.), R. S. (1988.), B. S. (1996.), A. B. (1998.), Ž. K. (1954.), S. S. (1968.), K. K. (1970.), I. B. (1960.), D. N. (1971.), D. U. (1965.), T. F. (1955.), D. B. (1995.), M. V. (1981.), L. V. (1983.) i N. Đ. (1994.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te krivotvorenja isprave i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (26. 11. 2020.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, tijekom 2017. godine do 27. studenoga 2019., u Hrvatskoj i Srbiji, organizirao i povezao u zajedničko djelovanje II. do XIV. okr. koji su s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi izvršavali zadaće u okviru dogovorenog plana. Navedeni plan se odnosio na nezakonito pribavljanje podataka iz Informacijskog sustava MUP-a za najmanje 500 kuna, na osiguravanje zainteresiranim osobama prelaska državne granice bez vršenja kontrole za najmanje 1300 eura, na omogućavanje zainteresiranim osobama neosnovanog ishođenja hrvatskih osobnih isprava s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima drugih osoba za najmanje 3500 eura i to za komplet osobnih isprava odnosno hrvatsku osobnu iskaznicu i putovnicu kao i na neosnovano stjecanje vozačkih dozvola Republike Hrvatske u postupku zamjene za neoriginalne vozačke dozvole Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za najmanje 2500 eura. Tako su II. i X. okr. bili zaduženi za organizaciju ulaska i izlaska iz Hrvatske zainteresiranih osoba, koje su prethodno pronalazili I. i V. okr., preko graničnog prijelaza bez vršenja kontrole. Nadalje, II. okr. je putem X. okr., službenika u MUP-u, pribavljao podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi hrvatske osobne isprave s osobnim podacima tih osoba i umetnutom fotografijom zainteresiranih osoba koje će se tim ispravama nastavno služiti u pravnom prometu. Potrebne podatke su u tu svrhu pribavljali i III. i IV. okr. putem IX. okr., službenice u MUP-u, a ona i preko XII. okr., upravne referentice u MUP-u, te su ih dostavljali I. okr. koji je zatim neposredno i putem VI. okr. od zasad nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije i drugih država s unesenim osobnim podacima o identitetu hrvatskih državljana te fotografijom zainteresirane osobe kao stvarnog korisnika. U pravilu se radilo o državljanima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije, koji će se nastavno koristiti takvim identitetom kao svojim. Oni su krivotvorene putne isprave Srbije i drugih zemalja podnosili uz zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica i to u PU zagrebačkoj gdje je po njima postupao VIII. okr., potom u PP Sesvete gdje je po njima, u dogovoru s I. okr., postupala XI. okr. te u PU karlovačkoj gdje je, pod nadzorom XII. okr., upravne referentice MUP-a prethodno angažirane od IX. okr. policijske službenice, po njima postupala upravna referentica koja nije imala razlog sumnjati u vjerodostojnost predočene dokumentacije i podataka. Radi dostave potrebnih podataka i preuzimanja izrađenih osobnih isprava s VIII. okr. su kontaktirali I. okr., a po njegovom nalogu i VI. i VII. okr. s time da je I. okr. angažirao VII. i XIII. okr. radi podizanja osobnih isprava u pojedinim slučajevima.
Također je VI. okr., po uputama I. okr., odlazila u Srbiju gdje je pribavljala neoriginalne vozačke dozvole Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s unesenim identifikacijskim podacima zainteresiranih osoba koje je po povratku u Hrvatsku predavala I. okr. ili prema njegovoj uputi zainteresiranim osobama. Potom su I., II., III., IV., V., VII. i XIV. okr. sa zainteresiranim osobama odlazili u nadležne policijske uprave ili postaje radi predavanja zahtjeva za njihovu zamjenu za hrvatske vozačke dozvole. Nemajući razloga sumnjati u vjerodostojnost predočenih im neoriginalnih vozačkih dozvola, ovlašteni službenici su im izdavali hrvatske vozačke dozvole, s tim da je odobrenje zahtjeva zaprimljenih u PU karlovačkoj, uz provjeru podataka u Informacijskom sustavu MUP-a, nadzirano od strane IX. okr. te od strane XI. okr. u PU zagrebačkoj. Također, V. okr. je mimo dogovora s I. okr., radi ishođenja hrvatskih  vozačkih dozvola na isti način, angažirao i XV. okr. te nepoznatu žensku osobu da zainteresirane osobe odvedu do policijske uprave gdje će se predati zahtjevi za zamjenu neoriginalne vozačke dozvole Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za vozačke dozvole Republike Hrvatske, što su oni učinili te su u najmanje tri navrata na jednak način ishodili vozačke dozvole u PU istarskoj. Na opisani način osigurana je izrada najmanje 41 osobne iskaznice i 41 putovnice Republike Hrvatske, te zamjena najmanje 15 neoriginalnih vozačkih dozvola Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za hrvatske vozačke dozvole. Jednako tako je omogućen prelazak državne granice Hrvatske i Slovenije bez provođenja granične kontrole za najmanje šest osoba i to u 21 navratu, te je izvršen za sada neutvrđen broj provjera u Informacijskom sustavu MUP-a, čime je pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 1.547.669,00 kuna, koju su I. do XV. okr. međusobno podijelili u točno neutvrđenim omjerima.

USKOK je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.