Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika je pravomoćno

Povodom teksta koji je pod naslovom „USKOK Mamiće teretio prema krivom zakonu“ 26. travnja 2017. objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti objavljujemo slijedeće priopćenje. (26. 4. 2014.)

U navedenom tekstu njegov autor je iznio niz netočnih tvrdnji i dezinformacija o rješenju o provođenju i proširenju istrage protiv petorice okrivljenika koje je USKOK donio krajem prosinca 2016. godine. Počnimo od naslova tekst koji glasi: „USKOK Mamiće teretio prema krivom zakonu“. Tvrdnje da USKOK Mamiće tereti prema „krivom zakonu“ i da se u predmetnom rješenju poziva na „krivi“ Kazneni zakon nisu točne. Nadalje, nisu točne tvrdnje da od „domaće istrage, po odluci zagrebačkog suda neće biti ništa što znači da je trud Švicaraca otišao u vjetar i to zbog propusta USKOK-a“ te da je „USKOK-ov propust u vjetar bacio obimnu istragu o izvlačenju novca iz Dinama“.
Da je autora teksta zanimala istina i objektivno informiranje javnosti ne bi objavio navedene neistine i laži, već bi na vrlo jednostavan način provjerio navedeno te u tom slučaju objavom istinitih informacija ne bi neutemeljeno optuživao USKOK i dezinformirao javnost.
Naime, nakon što je USKOK krajem prosinca 2016. godine donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv petorice okrivljenika, nadležni Županijski sud u Zagrebu je na temelju žalbi okrivljenika donio odluku da u navedenom rješenju nije dovoljno obrazložen pravni kontinuitet kaznenih djela. Slijedom navedene odluke Suda, USKOK je u rješenju o provođenju i proširenju istrage dodatno obrazložio postojanje pravnog kontinuiteta kaznenih djela. Na to rješenje žalbe su uložili branitelji okrivljenika, navode kojih žalbi je sudac istrage u cijelosti odbio kao neosnovane, potvrđujući da pravni kontinuitet nedvojbeno postoji, kao i da su okrivljenici terećeni po „dobrom“ a ne „krivom“ zakonu, a što niti u jednom trenutku nije bilo sporno. Time je rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv petorice okrivljenika 10. travnja 2017. postalo pravomoćno.
Dakle, nije točna tvrdnja da od „domaće istrage, po odluci zagrebačkog suda, formalno neće biti ništa…i to zbog propusta USKOK-a“, već je točno da USKOK, na temelju pravomoćnog rješenja o provođenju i proširenju istrage, nastavlja istragu protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika.
Na temelju dokaza koji su do sada provedeni i koji će se provesti u daljnjem tijeku istrage, pa tako i dokaza koji su putem međunarodne pravne pomoći pribavljeni iz Švicarske Konfederacije, bit će donesena meritorna odluka.