Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvije okrivljenice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke A. B. (1980.) i G. A. (1965.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti. (26. 4. 2017.)
Optužnicom se I. okr., kao sutkinji Općinskog suda u Zadru, Stalna služba u Benkovcu, stavlja na teret da se, od početka veljače 2016. godine do 3. studenoga 2016., u Benkovcu i Obrovcu, s II. okr. vlasnicom agencije za nekretnine dogovorila da će, u predmetima stranaka II. okrivljene, poduzimati sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno interesima stranaka II. okr., za što će joj II. okr., prema dogovoru, predavati određenu novčanu nagradu. Tako je I. okr., nakon što joj je II. okr. predavala dokumentaciju svojih stranka, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je II. okr. pribavljala po uputi I. okr., u najmanje 17 predmeta, sačinjavala tužbe radi utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni u rad i da će u istima kao uređujući sudac donositi odluke.
Nakon što su joj tako formirani predmeti dodijeljeni u rad, I. okr. je posredstvom II. okr. davala upute za stranke i svjedoke o tome što će ih pitati i kako će iskazivati, kako bi mogla donijeti presudu u skladu s interesima stranaka II. okrivljene. Zatim je, sukladno dogovoru, zakazivala rasprave i donosila odluke za što je od II. okr. primila ukupno najmanje 30.700,00 kuna i 200 eura.