Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana M. G. (1952.), S. J. (1958.), V. C. (1947.), M. C.(1947.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave. (27. 7. 2015.)
Optužnicom se I. okr. i II. okr., inspektorima Porezne uprave, Područni ured Rijeka, stavlja na teret da su, od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013., u Rijeci i Rovinju, na traženje III. okr. i IV. okr., tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im III. okr. i IV. okr. tijekom nadzora predavali.
Sukladno prethodnom dogovoru s III. okr. i IV. okr., okrivljeni porezni inspektori su, ne poduzimajući potrebne radnje radi provjere vjerodostojnosti izjava i isprava, nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za imovinu III. okr. i IV. okr dokazani i da ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, te su tako, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode III. okr. i IV. okr. prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 USD i 460.000 DEM.