Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na netočne navode odvjetnice Lidije Horvat, braniteljice okr. J. R.

Nakon što je USKOK u predmetu protiv okr. J. R. i 12 drugih okrivljenika 30. svibnja 2020. donio rješenje o provođenju istrage, a sudac istrage zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odredio istražni zatvor protiv okr. J. R. i dr. u trajanju od mjesec dana, te nakon što je 29. lipnja 2020. proširena istraga protiv petero okrivljenika u navedenom predmetu, a sudac istrage produljio istražni zatvor okr. J. R. i dr. za još dva mjeseca, njena odvjetnica je u više navrata javno istupala navodeći da USKOK uopće ne ispituje svjedoke ili da ih ispituje dinamikom koja nije primjerena predmetu u kojem je osoba lišena slobode. (27. 7.2020.)

Odvjetnica Lidija Horvat je u javnim nastupima iznosila razne insinuacije poput onih da je u navedenom predmetu došlo do zastoja u ispitivanju svjedoka zbog predstojećih parlamentarnih izbora pa do toga da je USKOK na godišnjem odmoru.
Ističemo da takvi prigovori braniteljice okr. J. R. na rad ovog Ureda nisu osnovani. Naime, iz priopćenja koja je USKOK objavio povodom pokretanja i proširenja istrage vidljivo je da se radi o složenom predmetu s više okrivljenika. Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti navodimo da se u konkretnom predmetu ispitivanja svjedoka i druge dokazne radnje provode bez zastoja. Tako je u kratkom periodu od pokretanja istrage do sada ispitano ukupno 44 svjedoka. Naglašavamo da se u odnosu na okrivljenike koji se zbog tzv. koluzione opasnosti nalaze u istražnom zatvoru prilikom ispitivanja svjedoka ovaj Ured rukovodi načelom razmjernosti, odnosno vodi računa o tome da se dinamika ispitivanja svjedoka odvija podjednako prema svim okrivljenicima kojima je istražni zatvor određen zbog te zakonske osnove. Nadalje napominjemo da se, osim ispitivanja svjedoka, u istrazi paralelno poduzima i niz drugih dokaznih radnji. Između ostalog, obavljaju se pretrage brojnih elektroničkih uređaja oduzetih od okrivljenika, a od nadležnog suda su ishođene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Jednako tako se detaljno analizira pribavljena dokumentacija, a da se radi o obimnoj dokumentaciji govori podatak da spis predmeta trenutno ima preko 10 000 stanica.
USKOK u ovom, kao i u drugim predmetima, kontinuirano provodi ispitivanje svjedoka i druge potrebne dokazne radnje, pa stoga odbacujemo zlonamjerne prigovore kojima se želi stvoriti neopravdani dojam da se u ovom predmetu ne postupa zakonito.