Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv devetorice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv afganistanskog državljanina (2002.) i osmorice hrvatskih državljana (2001., 2001., 1999., 1998., 1998., 2000., 1998., 2000.) zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (27. 4. 2021.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 4. studenoga 2020. do 10. siječnja 2021., u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju da se nepripadno materijalno okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranaca preko hrvatsko-slovenske granice. Nakon što je I. okr. s nepoznatim osobama iz inozemstva dogovorio nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice, s II. do IV. okr. je dogovorio za 600 do 800 eura po osobi njihovo preuzimanje i prijevoz od neposredne blizine hrvatsko-bosanske granice do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Za prijevoz stranih državljana, koji su na neutvrđeni način prešli izvan legalnog graničnog prijelaza iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, II. do IV. okr. su angažirali V. do VII. okr. koji su strance preuzimali na mjestu koje je I. okr. prethodno odredio. Potom su ih osobnim vozilima prevozili do mjesta u neposrednoj blizini hrvatsko-slovenske granice za koje im je I. okr. također poslao koordinate. Nadalje se III. okr. stavlja na teret da je osobno u dva navrata prevozio strance, dok se VIII. i IX. okr. terete za sudjelovanje u jednom prijevozu stranaca.
Osim toga se V. okr. tereti da je, u kući u Maloj Buni, držao 617,84 grama marihuane s namjerom preprodaje navedene droge na ilegalnom narko-tržištu.
USKOK je u optužnici predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.