Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv osmero okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1965., 1963., 1960., 1981.,1977., 1968.), jednog državljanina Mađarske (1961.) i jednog državljanina Srbije(1974.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca. (28. 7. 2021.)

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2018. do prosinca 2019. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji, povezao u zajedničko djelovanje II. do VI. okrivljenike u cilju da preuzimaju novčana sredstva koje su treće osobe stekle počinjenjem kaznenih djela prijevare te ih zatim transferiraju i podižu u gotovini te time onemoguće njihovu zapljenu i zametnu im trag, uz pribavljanje materijalne koristi za sebe i druge zadržavanjem dijela tih novčanih sredstava. U okviru realizacije navedenog, I. okr. je sam i posredstvom II., III., IV. i V. okr. preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika. U trgovačka društva su postavljali hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora. Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate trgovačkih društava iz inozemstva u iznosu od 3.511.753,60 EUR i 686.788,43 GBP, a koja novčana sredstva potječu od počinjenja kaznenih djela prijevare koje su počinile zasad nepoznate osobe lažnim predstavljanjem i lažnim predočavanjem osnova za plaćanje, I. okr. je sukladno prethodnom dogovoru s VI. okr., osobno i posredstvom II., III., IV. i V. okr., osigurao transfere većeg dijela tih sredstava. Transferi su izvršeni na račune trgovačkog društava iz Pule kojim je upravljao VII. okr., kao i trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Potom su navedenim sredstvima raspolagali transferiranjem na druge račune i dijelom podizanjem u gotovini, dok su dio novca zadržavali u zajedničku korist. Na opisani način I. do VII. okrivljenici su se nepripadno okoristili za 747.875,00 kuna i 44.739,05 eura.
Optužnicom se nadalje VII. okr. i VIII. okr. terete da su na isti način u više navrata primili najmanje 720.309,18 USD, također stečenih kaznenim djelima prijevare, na račune trgovačkih društava kojima su upravljali te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali 583.450,00 kuna.