Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1953., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti. (28. 4. 2021.)
Optužnicom se prvookrivljeni liječnik primarne zdravstvene medicine i drugookrivljeni zaposlenik jednog trgovačkog društva terete da su se, u razdoblju od 22. svibnja 2019. do 18. lipnja 2019., u Gregurevcu, dogovorili da će prvookrivljeni za novčanu naknadu od 3.500,00 kuna svojim pacijentima umjesto drugih sličnih proizvoda propisivati proizvode za enteralnu primjenu koje distribuira trgovačko društvo u kojem je zaposlen drugookrivljeni. Nakon toga je prvookrivljeni većem broju svojih pacijenata koji su imali preporuku bolničkog specijaliste propisivao proizvode iz ponude navedenog trgovačkog društva, za što je na svoj bankovni račun primio uplatu u dogovorenom iznosu.
Osim toga se prvookrivljeni tereti da je, protivno uvjetima iz Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za propisivanje recepata za namirnice za enteralnu primjenu, propisao recepte za primjenu proizvoda iz ponude navedenog trgovačkog društva i pacijentima za koje je znao da nemaju preporuku bolničkog specijaliste za njihovu primjenu čime je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje oštetio za 9.144,08 kuna.