Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1987., 1981., 1979., 1984., 1958., 1978.) i jednog srpskog državljanina (1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (29. 1. 2020.)
Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od siječnja 2018. do siječnja 2020. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji te drugim zemljama Europske unije i Južne Amerike, nakon što je jedan slovenski državljanin prethodno ustrojio zločinačko udruženje u koje je povezao najmanje šestoricu slovenskih državljana, u to je udruženje povezao još i I., II. i III. okr., koji su potom angažirali ostale okrivljenike, a sve sa zajedničkim ciljem stjecanja materijalne dobiti kupovinom, proizvodnjom, uvozom, izvozom te nuđenjem na prodaju i prodajom velikih količina kokaina, heroina, amfetamina, ecstasyja i marihuane na ilegalnom tržištu Slovenije i Hrvatske. U ostvarenju dogovorenog cilja, za kupovinu droge iz europskih zemalja i Južne Amerike bili su zaduženi organizator zločinačkog udruženja i I. okr., koji su putovali i boravili u Španjolskoj i Južnoj Americi gdje su se povezali sa zasad nepoznatim osobama radi organizacije prevoženja većih količina kokaina morskim putem. Nadalje su se u više zemalja, uključujući Hrvatsku, sastajali s potencijalnim prodavateljima i kupcima radi dogovaranja kontinuiranog prevoženja droge u Sloveniju gdje su organizirali i nadzirali proizvodnju. Također su uspostavili više skladišta za držanje i čuvanje droge iz kojih su je prodavali i distribuirali u Austriji i Hrvatskoj. U Zagrebu je za skladištenje, držanje, čuvanje te pakiranje i prijenos naručene droge kupcima bio zadužen VII. okr., dok su II. i III. okr. bili zaduženi za pronalazak kupaca većih količina raznih vrsta droge koju su preuzimali od organizatora i pripadnika zločinačkog udruženja. Potom je II. okr. osobno ili posredstvom III. okr. organizirao dopremu droge u skladište u Zagreb i njenu prodaju krajnjim kupcima ili je odlazio u Sloveniju gdje je preuzetu drogu i prodavao. Za prijevoz droge iz Zagreba u Opatiju bio je zadužen V. okr. koji je drogu prevozio i u Bosnu i Hercegovinu, a manje količine kokaina je i osobno prodavao. Osim toga je IV. okr. zajedno s I. okr. organizirao prevoženje marihuane iz Slovenije u Austriju. Djelujući u zločinačkom udruženju I. i II. okr. su, u cilju dopreme velike količine kokaina iz Južne Amerike, poduzimali i cijeli niz aktivnosti s ciljem krijumčarenja droge morskim putem i pronalaska sigurne luke za njeno iznošenje. Na opisani način, djelujući u grupi s točno određenim ulogama, prodali su najmanje četiri kilograma amfetamina za kupoprodajnu cijenu od 10.000 eura, 50 grama heroina za 1.750 eura, 1.250 grama kokaina za 43.750 eura te 9.440 tableta ecstasy za 12.450 eura, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 70.000 eura koji iznos su sukladno ulogama međusobno podijelili.
Nadalje se sumnja da su IV. i VI. okr., od ožujka 2018. do kolovoza 2019. godine, u Hrvatskoj i Austriji, nudili na prodaju i prodavali marihuanu. U tom su cilju, a radi prijevoza i dostave 7200 grama marihuane iz Hrvatske u Austriju, te 2928 grama marihuane iz Slatine u Istarsku županiju, povezali u zajedničko djelovanje i druge osobe. Također su, zajedno ili pojedinačno, prodavali marihuanu u količinama od 100 do 500 grama na širem području Slatine.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.