Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvoro okrivljenika

USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv četvoro hrvatskih državljana (1952., 1958., 1947., 1947.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem te krivotvorenja službene isprave. (30.7.2014.)
Osnovano se sumnja da su prvookrivljenica i drugookrivljenik, kao inspektori Porezne uprave, Područni ured Rijeka, od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013., u Rijeci, sukladno dogovoru i na traženje trećeookrivljenice i četvrtookrivljenika, tijekom poreznog nadzora i provođenja mjera i radnji sukladno Zakonu o porezu na dohodak, u cilju da se poreznim nadzorom ne utvrdi postojanje razlike između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, neosnovano prihvatili izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im trećeookrivljenica i četvrtookrivljenik tijekom nadzora predavali.
Tako su okrivljeni porezni inspektori na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, oporuka, darovnica i potvrda, iznos od najmanje 24.000.000,00 kuna i vlasništvo na nekretninama neosnovano prihvatili kao zakonite prihode trećeookrivljenice i četvrtookrivljenika.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih  okrivljenika.